Принципи на отглеждане на пасищните прасета и говеда на Чифлик Ливади
Учителят ни е американският фермер Joel Salatin, polyfacefarms.com (добрият герой от Корпорация Храна (Food Inc.) и автор на доста книги, една от които издадохме на български). Принципът му на отглеждане на животни е редовна ротация на пасището, на електропастир. Когато животните са нова трева, паразитите във фекалиите остават назад, а тревата има възможност да се възстанови.
Пасищни прасета
Отглеждаме различни породи прасета - Източнобалканска свиня, Мангалица, Дюрок.
Разквартировани са по площите (500 дка) на бившия рибарник в с. Левуново, близо до винарна Дамяница (с. Дамяница, общ. Сандански). Можете да го видите в Гугъл Земя като въведете в полето за търсене координатите “41.486803, 23.269352”.
Пасищните прасета си правят гнездо, в което раждат. По този начин не мачкат прасенцата си, което е проблем за индустриалните им събратя. (на снимката е популярната в Унгария порода Мангалица, на Балканите я наричат и Мангулица.)
Ден по-късно знаем, че ще видим това:
Като поотраснат, малките правят смесено стадо, а няколко майки бдят над тях. Любопитното е, че майките кърмят всички желаещи и така нямаме недохранени прасенца.
След като ги отбием, прасетата продължават разделени по пол в групи с подслон и хранилка.
Храненето им е смеска, приготвена по наша поръчка и изискване, в която има различни видове зърно, но с изрично искане да няма соя (защото не можем да контролираме дали не е генетично модифицирана и заради фитоестрогените, да няма трупно брашно (за да няма опасност от канибализация) и без медикаменти.
Редовно добавяме в храната или водата: пробиотици, витамини, ябълков оцет.
От мандрата получават суроватка и обезмаслено мляко, а от оранжерията - зеленчуци.
С какво се отличават пасищните прасета от останалите?
- На слънце и чист въздух и нова, свежа трева.
- Осъществяват инстинктите си - да ровят, хрупат и да се калят (прасетата нямат потни жлези и така се охлаждат, обезпаразитяват и пазят от слънцето). Това на човешки език наричаме “комфорт”.
- Отгледани са без стрес (на малки групи и в естествена среда)
- Не са обездвижени, съответно месото има вкус.
- Цикълът на отглеждане е доста по-дълъг от индустриалните прасета. Затова месото не е бледорозово, а по-наситено.
- Породите са ни традиционни, затова имаме повече мазнина в месото. Пасищните животински мазнини са полезни.
Пасищните говеда
Европейски регламент инструктира, че “теле” е животно под 12 месеца. Нашите говеда са между 18 и 24 месеца, затова ги наричаме “говеда”, а месото “говеждо”.
Нашите говеда са на паша през цялото време, не ги дохранваме с фураж. Всеки ден са на нова трева, далеч от екскрементите си. През цялото време имат достъп до вода, минерали и сол.
Кравите ни за мляко са от две породи:
- Монбелиард (Montbeliarde) породата, която дава алпийското сирене Комте (Comté AOP)
- Българско родопско говедо (БРГ) - кръстоска между Късорого родопско говедо и Джерсей
И двете породи дават по-малко мляко, но с по-високо сухо съдържание и мазнини, а заради Джерсейската порода БРГ има още по-високи мазнини и по-жълт цвят.
Кравите ни излизат на паша всеки ден, като се дохранват с люцерна, сено и малко количество зърнена смеска, която да компенсира хранителните нужди заради млеконадоя.
Доим кравите на пасището в мобилна доилна конструкция. Доенето на пасището ни дава изключително предимство - чисти крави=чисто мляко.
Горещо Ви препоръчваме да инвестирате 3 минути и да видите как доим.
https://youtu.be/g6xpDSCWuUk
Тъй като най-истинската проверка се прави от клиента – добре сте дошли във фермата:
Дамяница АД, с. Дамяница в началото на магистралата Сандански-Кулата. На 168 км от София.
Ще ви покажем с радост и ще отговорим на всички въпроси.
За всичко, молим пишете ни на pile маймуна livadi точка bg